Ολισθαίνων Ξυλότυπος
Sliding Formwork

Λεπτομέρειες

Πελάτης: EVOX SA
Έτος: 2004
Τοποθεσία: Αστακός Αιτωλοκαρνανίας

Περιγραφή Κατασκευής

Ο ολισθαίνων ξυλότυπος είναι μια μέθοδος γρήγορης και οικονομικής κατασκευής κατασκευών από σκυρόδεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τύπους έργων όπως σκάλες και ανυψωτικά φρεάτια, τοίχοι, σωλήνες, σιλό, πύργους ραδιοφώνου και τηλεόρασης, δεξαμενές LNG, στηρίγματα γεφυρών, Caissons για κατασκευή προβλήτα λιμανιών (όπως και στην παρακάτω φωτο που έγινε στην ΝΑΒΙΠΕ ΑΣΤΑΚΟΥ στην Αιτωλοακαρνανία .

H μέθοδος Ολισθαίνοντως ξυλότυπου γίνεται με υδραυλική μετακίνηση ξυλοτύπου. Η μετακίνηση γίνεται με υδραυλικούς.  Οι γρύλοι συγκρατούν τον ξυλότυπο καθώς αυτός ανεβαίνει. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία κατά την οποία το υγρό σκυρόδεμα αναμειγνύεται με το υγρό σκυρόδεμα. Τα σίδερα ενίσχυσης τοποθετούνται ταυτόχρονα με την ανύψωση του ξυλότυπου. Καθώς γίνεται η έγχυση νέου σκυροδέματος από την άλλη πλευρά εξάγεται λεία επιφάνεια. 

Κατασκευή κλιμακοστασίων ύψους 120 μέτρων

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για την κατασκευή ψηλών κλιμακοστασίων σε  εργοστασία.  Στην φωτογραφία φαίνεται κλιμακοστάσιο που κατασκευάστηκε  στον ΑΗΣ της Φλώρινας με ύψος 120 μέτρων.

Παρόμοια κλιμακοστάσια κατασκευάστηκαν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.