Εξοικονομώ 2021: Νέα προβλήματα με την έκδοση ΠΕΑ στο buildingcert & την υποβολή αιτήσεων

Πλησιάζοντας την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», έκαναν την επανεμφάνισή τους τα προβλήματα στην έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης μέσω της σχετικής πλατφόρμας buildingcert.gr.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές σύμφωνα με μηνύματα που έστειλαν μαζικά στο B2Green, έκαναν την επανεμφάνισή τους την Τρίτη 08 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, έπειτα και από την τελευταία παράταση που αποφάσισε το ΥΠΕΝ, και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η τελευταία παράταση δόθηκε για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος. Ταυτόχρονα, για το πρώτο χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων και βάσει των επίσημων στατιστικών του ΚΑΠΕ που φιλοξενεί στις υποδομές του το buildingcert, φαίνεται πως το μέγιστο ημερήσιο πλήθος έκδοσης ΠΕΑ (στις 03/02), ήταν 2.060. Στη συνέχεια, το ΚΑΠΕ εκμεταλλεύθηκε το χρονικό διάστημα της αναβάθμισης των υποδομών της ΓΓΠΣΔΔ, και προχώρησε σε εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης της υπολογιστικής υποδομής του, το Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου.

Όπως είχε σημειωθεί στο B2Green, αυτό που έμενε πλέον, ήταν να φανούν τα αποτελέσματα της αναβάθμισης αυτής, τόσο στην πράξη από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όσο και από τη μελλοντική δημοσιοποίηση των νεότερων στατιστικών έκδοσης ΠΕΑ από το ΚΑΠΕ. Η τελευταία δημοσιοποίηση στατιστικών μέχρι στιγμής αφορούσε στην έκδοση ΠΕΑ μέχρι περίπου και το τέλος Φεβρουαρίου, όπου ο ρυθμός υποβολής νέων ΠΕΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να φτάσει το ημερήσιο μέγιστο έκδοσης 2.060 ΠΕΑ (της 3ης Φεβρουαρίου), φτάνοντας στο μέγιστο πλήθος έκδοσης 1.419 νέων ΠΕΑ, την 22η Φεβρουαρίου. Από τότε και πλησιάζοντας στη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021»,, όπως είναι φυσικό, η κίνηση στο buildingcert αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα να κάνουν την επανεμφάνισή τους τα προβλήματα στην έκδοση των ΠΕΑ.

Πλέον, είμαστε σε αναμονή των τελευταίων στατιστικών του ΚΑΠΕ για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της αύξησης του πλήθους των ΠΕΑ σε αριθμούς, συγκρίνοντάς το με το πλήθος στο οποίο κατάφερε να ανταπεξέλθει το buildingcert, πριν την τελευταία του αναβάθμιση, τον προηγούμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται πως η πλατφόρμα έκδοσης των ΠΕΑ θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα σε ισχυρότερες υποδομές, όπως αυτές του gov.gr, αλλαγή όμως που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να γίνει εν μέσω διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ». Με το σκεπτικό λοιπόν πως όποτε & αν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021», ο φόρτος στο buildingcert τις τελευταίες μέρες θα παραμένει αυξημένος και επειδή έχουμε μπροστά μας τον τελευταίο από τους 3 κύκλους των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που εντάσσοναι στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να εκκινήσει μέσα στο 2022, φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα –εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής λόγω των αυξημένων αντιδράσεων από τους μηχανικούς– το ΥΠΕΝ δε σκοπεύει να συνεχίσει τις παρατάσεις και θα τερματίσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων κατοικιών την 15η Μαρτίου.

Πηγή: b2green.gr